کنکاشی در

کنکاشی در "نشان" الزویر

اگر دانشجو هستید حتما نام  الزویر را شنیدید، تقریبا نیمی از مقالاتی که یک محقق در زمان تحقیق مطالعه می‌کند نام و نشان (لوگو) الزویر با خودش داشته است. شاید از خودتان پرسیدید چرا الزویر این نشان (لوگو) برای خودش انتخاب کرده و معنای آن چیست؟

قبل از اینکه به لوگوی این سایت بپردازیم ابتدا تعریفی کوتاهی از الزویر می‌کنیم. برای معرفی الزویر به تارنمایش سری زدیم در تارنمای الزویر، الزویر خودرا این گونه معرفی کرده است.
الزویر از ارائه‌دهندگان پیشرو جهانی در راه‌حل‌های مبتنی بر اطلاعات است و به شما کمک می‌کند تا بهتر تصمیم بگیرید، بهتر از خودتان و اطرافیان‌تان مراقبت کنید و حتی بتوانید کشفیات و پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای در علم، سلامت و فناوری داشته باشید.
ما راه‌حل‌های دیجیتالی مبتنی بر وب‌ ارائه می‌دهیم که از میان آن‌ها می‌توان به اسکوپوس، ساینس دایرکت، اوولو، نوول، رکسیس و کلینیکال کی اشاره کرد. همچنین ۲۵۰۰ مجله و ۳۳۰۰۰ عنوان کتاب منتشر می‌کنیم.
الزویر در سال ۱۸۸۰ تاسیس شد. نام این شرکت از یک انشارات کوچک هلندی به نام «Elzevir» گرفته شده است. خود این انتشارت کوچک هلندی نامش را از شرکت «سرای الزویر» گرفته که در سال ۱۵۸۰ تاسیس شد.
الزویر در توسعه‌ی علم کارنامه‌ بسیار درخشانی دارد. الزویر اولین و آخرین مقاله‌ گالیله را منتشر کرد و همین‌طور مقالات استفان هاوکینگ (فیزیک‌دان مشهور عصر حاضر)، کتاب‌های ژول‌ورن و بسیاری از دانشمندان دیگر  را منتشر کرد و موجب شد تا به الزویر جایزه‌ی نوبل برسد.
لوگوی الزویر که توسط آلزاک الزویر در ۱۶۲۰ طراحی شده است. 
تصویر لوگوی کنونی الزویر که در بالای تمام نوشته‌ها و مقالات این انتشارات دیده می‌شود، آیزاک الزویر فرزند موسس سرای الزویر، در سال ۱۶۲۰ طراحی کرد و بر تمامی نوشته‌های این شرکت درج نمود. توافقی جامع در رابطه با معنای این لوگو وجود ندارد. لوگوی الزویر تصویر درخت نارونی را نشان می‌دهد که درخت تاکی دور آن پیچانده شده است و عبارت Non Solus» به معنای « تنها نبودن»  از آن آویزان است. هر چند درخت نارون را می‌توان نشانه‌ درخت دانش در نظر گرفت، اما تاکی که دور آن پیچیده معنای چندان واضحی ندارد.
تاریخ‌شناس معاصر، «لوسی شولتر» معتقد است، مردی که در زیر درخت ایستاده، نشان‌دهنده‌ فیلسوف یا دانشمندی فرزانه است که از میوه‌ی درخت که سخنان الهام‌بخش و پربار دیگر دانشمندان است، بهره می‌برد. در این دیدگاه رابطه‌ میان درخت نارون و تاک، ثمره دادن و تولید میوه است. درنتیجه دربردارنده‌ پند اخلاقی است. همان‌طور که «اراسموس» به استعاره‌ی درخت و تاک اشاره دارد:
«همچون تاک که در ميان تمام درختان سر است. با اين حال براي نگه داشتن خود به چوب، پايه يا درختان ديگري نياز دارد که هيچ ميوه‌اي نمي‌دهند. قدرتمندترين‌ها و باسوادترين‌ها هم به کمک مردان فرودست‌تر نياز دارند.»
با این نگاه، لوگوی الزویر در نمادشناسی کلاسیک به معنای رابطه‌ی همزیستی میان محقق و ناشر است و با افزودن شعار «تنها نه» این پیام را تقویت می‌کند که ناشران مانند درختان نارون تکیه‌گاحقه محکمی برای مقان هستند و مخققان مانند درخت تاک برای تولید میوه لازم هستند. این نماد نشان‌دهنده‌ رابطه‌ی میان محققان و الزویر است که مستقل از هم نیستند بلکه به یک‌دیگر متقابلا وابسته هستند.
اگر‌چه شرکت امروز الزویر نمی‌تواند دستاورد‌های الزویر قرن هفده به نام کند و حتی مدعی ایجاد علامت چاپ الزویر باشد، اما احتمالا الزویر این کار را به خاطر احترام به گذشتگان انجام داده است.

منابع: وب‌سایت الزویر
کاوه، فیض اللهی، نارون پیچیده در تاک، ماهنامه علوم انسانی

۰۷-آذر-۱۳۹۵ گروه : اخبار

Copyright 2016 hamrahelm.com All rights reserved.

×
×